Morské ryby - Ryba Žilina

Hľadať
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Morské ryby

Grenadier
 
Morský ostriež
 

Grenadier
(Coryphaenoides rupestris)
U nás menej známa treskovitá ryba lovená hlavne v Tichom a Atlantickom oceáne.
Grenadiera predávame hlavne ako vákuovo balenú pitvanú rybu bez kože. Na trhu existuje aj s kožou, ale má veľmi hrubú kožu a ostré šupiny, preto sa v našej firme uprednostňuje hore uvedená úprava.
Chuť a konzistencia mäsa je podobná ako u ostatných treskovitých rýb, má však mierne tvrdšie mäso ako najznámejšie treskovité ryby (napr. Morská šťuka, Aljašska treska).
Vonkajší vzhľad je veľmi atraktívny obzvlášť vo vákuovom balení (viď obrázok). Je univerzálne pripraviteľná ryba (možnosť bežnej prípravy treskovitých rýb, alebo príprava ako filety).
Cena je dostupná, vhodná do retailových akcií.

Morský ostriež (Redfish)
(Sebastes marinus)
Je to typická ostriežovitá ryba lovená v oblasti Atlantického a Tichého oceánu. Predáva sa vo forme filiet bez kože, aj s kožou. My ju doporučujeme ako pitvanú rybu bez hlavy s kožou. Chuť mäsa je vynikajúca, veľmi podobná chuti mäsa u nás žijúcich ostriežovitých rýb (ostriež obyčajný riečny alebo zubáč).
Vonkajší vzhľad ryby je pekný, má oranžovo-ružovú resp. červenú mierne silnú kožu s ostrými šupinami a pichajúcimi plutvami. Kvôli tomu je čistenie týchto rýb trochu nepríjemné, nemá to rád každý, ale oplatí sa s rybou pracovať takisto ako so zubáčmi.
Kvôli pichľavým plutvám nedoporučujeme vákuové balenie.
Cena je mierne vyššia ako u bežných tresk. rýb. Je obľúbený v cateringu i v retaile.

Modrý witling
 
Aljašská treska
 

Treska šedá
Ďalšia treskovitá ryba, z ktorej produkujú značné množstvo filiet a je populárna hlavne v severozápadnej časti Európy je Treska šedá, resp. Treska tmavá (Pollachius virens). Lovia ju hlavne v severnej časti oceánov či v Európe, v Amerike alebo v Ázii. Meno mohla dostať z titulu, že má síce podobný tvar ako ostatné najrozšírenejšie treskovité ryby, ale má výrazne tmavšiu kožu. Taktiež mäso má veľmi kvalitné a chutné, nakoľko priemerná váha lovených rýb je väčšia ako u väčšine známych tresk. rýb, tak aj väčšina filiet je väčšia. Preto ich často aj porcujú. Konzistencia mäsa je pekná tvrdá, s výrazne badateľnou zvrstvenou svalovinou, avšak nie je biela, ale tmavšia, často do šedá sfarbená.
Nakoľko je cena filiet cca 1,5-krát vyššia ako cena filiet z morskej šťuky, a cca dvojnásobok ceny filiet z aljašskej tresky, je treska šedá u nás menej rozšírená v obchode.

Aljašská treska
Pred objavením pangasia jednoznačne vládla na trhu a ešte dodnes je veľmi populárna. U nás predávame Aljašskú tresku pochádzajúcu hlavne z Číny, kde filetujú veľké množstvá v ruských vodách chytaných rýb. Často spracúvajú ryby aj polyfosfátmi, čo znamená, že filety namáčajú do soľného (fosfátového) roztoku. Vlákna rybieho mäsa sa nasajú fosfátmi, ktoré viažu viac vody ako prirodzene. Táto metóda nevplýva na chuť rýb, ale po úplnom rozmrazení viazaná voda z vlákien vytečie. V EÚ je povolená maximálna hladina polyfosfátov v rybách 5000 mg/kg t.j. 0,5 %.

Treska-kraťovská
 
Morská šťuka
 

Treska kráľovská (Kingklip)
(Genypterus blacodes)
Patrí medzi najvzácnejšie a najchutnejšie ryby z čeľade tresk. rýb. Loví sa hlavne v južnej časti Tichého oceánu. Vo svete (hlavne Severná Amerika, Západná Európa) sa predáva prevažne vo forme filiet bez kože. V strednej a východnej Európe je známa len ako pitvaná ryba, alebo steaky, pretože cena filiet je min. 2-násobná ako cena u nás najrozšírenejších filiet z tresk. rýb (ako napr. filety z Aljašskej tresky alebo filety z Morskej šťuky).
Chuť mäsa je vynikajúca, delikátna, podobá sa k tunajšiemu mieňovi.
Vonkajší vzhľad ryby je veľmi pekný, má krásnu ružovo sfarbenú, fľakatú, hladkú, pomerne hrubšiu kožu bez šupín. Kvôli atraktívnemu vzhľadu ryby je výhodné baliť ju do vákuových sáčkov.

Morská šťuka (Hake)
Obchodný názov "Morská šťuka" sa používa na viac druhov tresk. rýb z čeľade Merluccius (Merluccius hubbsi, gayi, productus, paradoxus, atď). Najviac sa však stretávame na trhu s Morskou šťukou argentínskou (Merluccius hubbsi) a Morskou šťukou peruánskou (Merluccius gayi).
Merluccius hubbsi lovia hlavne v oblasti juhoatlantického oceánu, prevažne v okolí Falklandských ostrovov. Z tohto druhu morskej šťuky robia hlavne v Argentíne rôzne druhy filiet (bez chemických spracovania, t.j. bez polyfosfátov) a tiež je veľmi populárna v tvare pitvanej ryby bez hlavy a chvostu.
Rybie mäso je pekné biele, tvrdé, chuťovo vynikajúce, podobné ako mäso z našich sladkovodných šťúk (Esox lucius), avšak na rozdiel od nej, okrem chrbtice trojuholníkového tvaru, nemá žiadne iné kosti v svalovine.
Je veľmi rozšírená vo všetkých formách a baleniach filiet, krájaných porcií a balených pitvaných rýb.

 
 

Modrý witling
Modrý witling alebo Treska modrastá (Micromesistius poutassou-Blue whiting) spolu s morskou šťukou peruánskou patria medzi najlacnejšie a preto sú u nás populárne. U nás na trhu je prevažne v Číne spracovaná (často v ruských vodách lovená) treska modrastá. Nakoľko tento druh ryby dorastá len na menšie veľkosti, nie je veľmi vhodná na jednotlivé zmrazenie. Skôr ju lisujú do blokov z ktorých sa dajú rezať rôzne porcie. Alebo sa z dvoch-troch kusov stlačených a zmrazených do jedného, robia tzv. married filety. Tak isto ako aj Alj. tresku, aj túto rybu prevažne upravujú s polyfosfátmi "vďaka" čomu sa samozrejme zvýši obsah vody vo svalovine. Okrem tresky modrastej severnej (Micromesistius poutassou) existuje na trhu aj Treska modrastá južná (Micromesistius australis), ktorá sa však kvôli častému výskytu parazitov vo svalovine používa hlavne ako surovina do šalátov.

Hoki
Ešte by sme mali spomenúť filety z Hoki (Macruronus magellanicus). Rybu lovia hlavne v južnej časti Atlantického oceánu, podobne ako morskú šťuku. Hoki je jedna z cenovo najvýhodnejších treskovitých rýb. Okrem filiet sa predáva na trhu aj vo forme pitvanej ryby. Telo má trochu plochejšie ako morská šťuka. Má do šedomodra sfarbenú kožu bez šupín. Konzistenciu a chuť mäsa má veľmi podobnú Aljašskej treske a k ostatným treskovitým rybám. Kvôli tenkej kože je z nej ťažké robiť filety bez kože, často môžu ostať zvyšky kože na svalovine, lebo slabú, tenkú kožu je oveľa pracnejšie (nie je možné vždy dokonale) odstrániť ako u ostatných treskovitých rýb.

 
 

Treska pravá
Tiež by sme nemali zabudnúť na v západnej Európe najrozšírenejšiu rybu, Tresku pravú (Gadus morhua). Je to asi najkvalitnejšia treskovitá ryba rastúca na väčšie rozmery, ale kvôli cene (je drahšia ako Treska šedá) u nás nemá hospodársky význam.

Nototénia
Na trhu sa môžeme stretnúť i s treskovitou rybou Nototénia (Gobionotothen gibberifrons), ktorá je však rozšírená hlavne vo forme pitvaných rýb, nakoľko narastá do veľmi malých rozmerov. Nototénia má tiež veľmi chutné mäso (ako ostatné treskovité ryby). Telo má valcovitého tvaru (podobné ako mor. šťuka) , má však oveľa menšie rozmery, silnejšiu, mierne pruhovanú kožu so silnými šupinami.

 
 

Aktualizované dňa:

Meniny na web
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky